Vejlby-Risskov Kommune

Vejlby-Risskov Kommune

Min svigerfar og jeg er kommet i tvivl. Han var på landbrugsskole i Vejlby-Risskov i 1975 og mener, at den da var en selvstændig kommune, og at han skulle betale skat til vejlby-Risskov Kommune. Kan det passe?

Mads Nordholt
15. marts 2013

 

Svar:

Kære Mads Nordholt.

Tak for dit spørgsmål til Dansk Center for Byhistorie vedr. Vejlby-Risskov.

Vejlby-Risskov var ikke længere en selvstændig kommune i 1975, idet den i 1970 blev lagt sammen med Aarhus Kommune. Aarhus Kommune har dog fastholdt et lokalt kommunekontor i området - i dag kaldet Borgerservice. Skatteindbetaling er således i 1975 foregået til Aarhus Kommune, men praktiske spørgsmål kan godt være foregået lokalt på Aarhus Kommunes lokale kontor i Vejlby-Risskov.

Baggrunden for Vejlby-Risskov Kommunes sammenlægning med Aarhus Kommune var kommunalreformen i 1970, hvor 1098 kommuner i hele landet blev reduceret til 277 og senere i 1974 efter yderligere korrektioner i hovedstadsområdet til 275. I Aarhus-området skete landets største sammenlægning, hvor den gamle Aarhus Købstadskommune blev lagt sammen med 19 omegnskommuner, herunder altså Vejlby-Risskov.

Hvis du er interesseret i yderligere oplysninger om kommunal- og lokalforvaltningen i Danmark, kan jeg foreslå dig at se følgende: http://dendigitalebyport.byhistorie.dk/kommuner/

 

Kristian Buhl Thomsen
15. marts 2013