Borgmesterkæder

Borgmesterkæder

DR P1 efterlyser historiske oplysninger om brugen af borgmesterkæder - hvem kan mon hjælpe? De moderne borgmesterkæder er en ret ny ting - vist nok fra begyndelsen af 1900-tallet. Men hvornår begyndte borgmestre at bære gyldne kæder?

Søren Bitsch Christensen
8. november 2005

Svar:

Det er en typisk tysk og engelsk tradition at bære borgmesterkæder. I Tyskland har man haft dem siden gammel-testementlig tid. De var symbol for de mange små bykonger rundt omkring. Og et magtsymbol.

I Danmark er traditionen ny. Den kom hertil i 1930-40'erne og slog sig for alvor fast ved den seneste kommunalreform i 1970, hvor 1400 kommuner blev til blot 275.

Cirka halvdelen af de 275 kommuner i dagens Danmark har en borgmesterkæde hængene på deres rådhuse. Spørgsmålet er så blot, hvad der nu skal ske, da 275 er reduceret til kun 98 kommuner. Skal de gemmes væk. Smeltes om eller noget helt tredje?

I Rødovre fik de deres kæde i 1952. Angiveligt som et modefænomen.

Kæderne er typisk betalt og leveret af handelstandsforeningerne rundt omkring. Og symbolerne viser oftest noget om den by vedkommende borgmester er fra. Den dyreste har en værdi på anslået 300.000 kroner. Oftest er de lavet af lokale kunstnere.

MKA
16. november 2005

Svar:

Jeg faldt lige over en oplysning om, at Frederik 3. i juli 1661 forærer de fire borgmestre i København "hver sin Guldkiede og Kongens Medaille". Her har kæden altså funktion som en symbolsk erkendelse af kongens taknemmelighed over de københavnske borgeres forsvar af byen under svenskernes belejring - og som tak for hjælpen til arvekongedømmets indførelse!

Se Becker: Samlinger til Danmarks Historie under Kong Frederik den Tredies Regiering af udenlandske Archiver, I, 1847, s. 251

Søren Bitsch Christensen
14. juli 2008